Sıkışan ve Borcu Artan Sektörler Af Bekliyor
26 Şubat
Sıkışan ve Borcu Artan Sektörler Af Bekliyor
Sıkışan ve Borcu Artan Sektörler Af Bekliyor
Reel sektör için zor geçen 2015 yılından sonra vergi borçlarında yeni bir yapılandırma olup olmayacağı merakla bekleniyor. Geçen yıl ihracatta yaşanan gerileme, Rusya ile yaşanan sorunlar ve turizm sektörünün yaşadığı sıkıntılar nedeniyle zor günler geçiren reel sektörde vergi borçlarının yeniden yapılandırmanın getirileceğine ilişkin beklentiyi artırdı. Ayrıca her 2-2.5 yılda bir vergi borçlarının yeniden yapılandırılması da istatistiksel olarak yapılandırma beklentilerini gündeme getirdi. Buna karşılık Maliye Bakanlığı yapılandırma olmayacağı konusunda net mesaj veriyor. 
 
Seçimlerin sona ermesinin ardından reel sektörde vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılacağına ilişkin beklenti yükseldi. Geçen yıl iki seçim yaşandığı, daha sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşayan esnafın borcunu ödeyemediğini dile getiren uzmanlar, bölgede mücbir sebep ilan edildiğini ancak bölgedeki esnaf ve tüccarın sıkıntılı olduğunu dile getirdiler. Sadece bu bölge için bir yeniden yapılandırma getirilemeyeceğini ifade eden uzmanlar, turizm sektöründe de birçok sektörün paketleri yarı fiyata satmaya çalıştıklarını anlattılar. TÜRMOB Başkanı Nail Sanlı, reel sektör temsilcileri için 2015 yılının zorlu geçtiğini belirterek, yeniden yapılandırma, ödeme kolaylığı ihtiyacının doğduğunu söyledi. 
 
MATRAH ARTIRIMI 2011’DE GELDİ
Şimdiye kadar 32 kere vergi ve prim borçları yeniden yapılandırıldı, varlık barışı uygulaması getirildi. Her 2-2.5 yılda bir borçlar yeniden yapılandırıldı. Son yıllarda matrah artırımı ise 25 Şubat 2011 tarihinde çıkarılan 6111 sayılı yasa ile getirildi. 2010 yılının şimdi zamanaşımına düştüğünü hatırlatan uzmanlar, yeni bir matrah artırımına ihtiyaç olduğunu dile getirdiler. Ancak Maliye Bakanlığı’nın matrah artırımına kesinlikle sıcak bakmadığı belirtiliyor. TÜRMOB kanadı da matrah artırımının kayıt sistemini bozduğunu dile getiriyor. 
 
8.5 MİLYAR LİRA
AK Parti hükümeti döneminde vergi borçlarına ilişkin ilk yapılandırma 27 Şubat 2003 tarihinde çıkan Vergi Barışı ile yapıldı. 180 bin ihtilaflı dosya çerçevesinde 10 milyar liralık vergi alacağını tahsil etmek isteyen Maliye, 4.7 milyar liralık tahsilat sağlamıştı. Daha sonra 2008 yılında varlık barışı getirildi. 2011 yılında çıkarılan 6111 sayılı yasa ile vergi ve prim borçlarına kapsamlı bir yapılandırma imkanı getirildi. En geniş af düzenlemesi olan 6111 sayılı yasa ile mükellef ile vergi daireleri arasındaki davaların sulh yoluyla çözülmesi, matrah artırımı, stok affı gibi imkanlar sağlandı. 39.4 milyar liralık kamu borcu yeniden yapılandırılmıştı. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 26.4 milyar lira vergi geliri sağlandı. 2014 yılında çıkarılan 6552 sayılı yasa ise daha dar kapsamlı tutuldu. Yine Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre bu yasa çerçevesinde de 8.5 milyar liralık gelir elde edildi.
 
ANAPARA AFFEDİLMİYOR
SON yılllarda çıkarılan vergi ve prim borçlarının affına ilişkin düzenlemelerde anapara için herhangi bir af getirilmiyor. Bu nedenle düzenlemelere af denilmesine karşı çıkılıyor ve “yeniden yapılandırma” olarak tanımlanıyor. Borçların faizleri siliniyor. Yerine enflasyon katsayısı kullanarak yeniden yapılandırılıyor. Vadesi yayılıp kredi kartıyla da ödeme imkanı getiriliyor. Ancak Maliye taksitlerin aksatılmasına sıcak bakmıyor. En fazla iki taksit aksatılması halinde yapılandırma bozuluyor.

 
Neşe KARANFİL/Hürriyet